Kategóriák
Költségvetés

Mit jelent Józsefvárosnak a gépjárműadó elvétele?

Míg Pikó András józsefvárosi polgármester április 3-án, pénteken bizakodva nyilatkozta, hogy az önkormányzatnak addig kell – erőn felül – kitartania a koronaválság okozta megnövekedett szociális feladatok ellátásával, amíg meg nem érkezik a kormányzati mentőhajó, addigra április 5-én este, visszatekintve – persze utólag mindenki irtó bölcs – naiv reménykedésként csengenek szavai. A kormány mentőhajó helyett két torpedót küldött a hirtelen viharba került, és már így is több helyen léket kapó helyi költségvetések hajóiba (ezekről a lékekről, nevezetesen arról, hogy mivel az adóbevételek nagyrészt a helyi cégektől folynak be, ezért egy válság esetén kiszámíthatatlanná válnak, korábban írtam). A két torpedó az 1) eddig (részben) helyi bevétel gépjárműadó teljes átirányítása a központi költségvetésbe, illetve 2) a parkolás ingyenessé tétele. Ezen írásban a gépjárműadóról (súlyadó) lesz szó, mint mindig, a 8. kerület példáját mutatom be. Elmondom, hogy

  • eddig sem teljes mértékben a kerület kasszáját gyarapította a befizetett gépjárműadó, abból 185 millió maradt helyben;
  • összességében nem volt nagy arányú a teljes bevételekhez viszonyítva, viszont arányaiban még mindig jelentősebb tétel ez helyben, mint amennyit a központi költségvetés nyer az átirányítással;
  • ami a legfontosabb, hogy mégis jelentős bevételről beszélünk, aminek elvesztése komoly érvágást jelent a mostani helyzetben.

Gépjárműadó

A 8. kerület költségvetése 2020-ra 185 millió forint gépjárműadó-bevétellel számolt (ezt az adónemet hívták korábban súlyadónak). Az összeget1)ennél igazából többet, ld. lentebb a 20 ezer helyben regisztrált személygépkocsi és 5 ezer egyéb gépjármű tulajdonosa fizeti be. Mekkora érvágás lesz ennek elvesztése?

Eddig is csak 40% maradt helyben

Bár a gépjárműadót mindenki a helyi önkormányzat számlájára fizeti, felette mégsem az önkormányzat diszponál teljesen. Fontos tudni, hogy – 2013-tól kezdve – 60%-ot az állam számára kell továbbutalni, tehát csupán 40%-a maradt a helyi költségvetésnél. Most ez az arány változik minden-semmire.

A nosztalgia iránt fogékonyaknak idézzük fel a szóban forgó adóról szóló törvény bevezetőjét:

Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint a közúthálózat karbantartásához és fejlesztéséhez szükséges források bővítése érdekében a gépjárművek adójáról a következő törvényt alkotja

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról (kiemelés tőlem)

Tehát a törvényhozók kénytelenek lesznek ezt a részt is átírni, mivel ezután a települési és kerületi bevételek egy dolgot tesznek majd: apadnak.

Érdemes egy pillantást vetni a számokra is:

  • a 8. kerületi gépjármű-tulajdonosok kb. 460 milliót fizetnek be idén adóban a kocsijuk után, amiből eddig is 275 millió a központi költségvetésben landolt volna.
  • Országosan az összes befizetés kb 86 milliárd forint, ebből eddig 51,5 milliárd2)forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006i.html lett volna az államháztartásé, és 34 milliárd maradt volna az önkormányzatoknál.3)nem meglepő módon Gulyás Gergely is ezt a számot említette a változás bejelentésekor

A gépjárműadó arányaiban nem óriási tétel a költségvetésben…

A gépjármű azon kevés adók közé tartozik, amiket a közvetlenül a lakosságtól szed be a helyi önkormányzat (ahogy azt a fent már hivatkozott cikkben leírtam, az adóbevételek forrásául nagyrészt a helyi cégek szolgálnak). Azonban mekkora érvágást jelent a 185 millió forint elvesztése?

A válaszhoz érdemes megvizsgálni az önkormányzat tervezett bevételi struktúráját.4)fontos megjegyzés: az itt feltüntetett adatok mind az eredetileg elfogadott 2020-as költségvetési terv számai, amik várhatóan jelentősen változni fognak a koronaválság okán. Az eredeti költségvetés táblája letölthető innen.

A bevételi oldal tervezett 24 milliárdos főösszegének kb. 2/5-ét teszik ki a helyi adóbevételek, összesen 8,8 milliárd forint értékben. Az adóbevételek kb. 2%-a a gépjárműadó-bevétel 185 millió forintos tétele. Ez a teljes bevételi főösszeg kevesebb mint 1%-át teszi ki.

…mégis fontos bevételi forrásnak számított

Ha csak pusztán az arányokat nézve azt gondoljuk, hogy az adóbevételek 2%-át elvesztését túlélni nem akkora kunszt, akkor rögtön fel lehet tenni a kérdést – mire elég a kormánynak a központi adóbevételek5)2020-ra tervezett adóvetél a központi költségvetésben 11 200 milliárd forint 0,3%-át kitevő 34 milliárd forint, amire az átirányítással szert tesznek?

Azonban hiba lenne csak az arányokat nézni. Válsághelyzetben nem demagógia azt mondani, hogy minden forint számít. Növekednek a kiadások, és még azt is meghaladják az igények a nehéz helyzetbe került helyi lakosok és vállalkozások részéről. Mindemellett a tervezett bevételi tételek többségénél a teljesülés mértéke igencsak kérdéses. Gondoljunk bele, mit is jelent az, hogy egy önkormányzatnak szolidaritási alapot kell gründolnia, hogy megfelelő ellátást tudjon nyújtani lakosainak és szociális dolgozóinak? Mennyit jelent 185 millió Ft, ha a polgármester örömmel jelenti, hogy már 24 millió forint összegyűjt a szolidaritási alapba?

Azon kívül hogy nem elhanyagolható összegről van szó, emellett stabil bevételi forrás is. A gépjárműadó egy fixen fizetendő, viszonylag kis összegű adónem, ami jövedelmi és vagyoni helyzettől függetlenül fizetendő.

Mi lesz az eredmény? Mivel a bevételek csökkennek – és hitelfelvételi lehetőség külön engedély nélkül nincs – ezért a költségvetést módosítani kell, és legalább ennyivel szükséges csökkenteni a kiadásokat is. Bűvészmutatvány kell ahhoz, hogy mindez úgy történjen, hogy az önkormányzat szolgáltatásait vagy rászorulóként támogatását igénybe vevő helyiek a lehető legkevesebbet érezzenek meg ebből.

Jegyzetek   [ + ]